• birincicoguldanismanlik@gmail.com
  • Kartaltepe Mahallesi İncirli Caddesi No:72 Daire:12 Bakırköy/İstanbul
  • +90 501 048 96 18 / +90 543 714 17 10

Birinci Çoğul Psikolojik Danışmanlık

İLK KURDUĞUMUZ İLİŞKİ : AİLE

Zaman içinde yaşadığımız çağın getirileri sonucunda klasik geleneksel aile yapısında değişimler söz konusu olmuştur.

Detay

OTANTİKLİK VE ELALEM

Başkası olma kendin ol , böyle çok daha güzelsin. Tam olarak bu cümle çağrışıyor zihnimde. Sartre’ın bakış açısından insan önce var olur, kendisi ile karşılaşır

Detay

TORTULAŞMA VE BİLİNÇ DIŞI

Bakılmayan yer birikir, biriktikçe geriye atılır, geriye atıldıkça daha da fazla tortulaşır ve baskı yapar, rahatsız eder. Gerçek ile arzu kelimelerini bir düşünelim. Gerçek güpegündüz ortadadır, peki ya arzularımız.

Detay

CESARET VE VAR OLMAK

Cesaret, gizemli ve derin bir konudur. Gerçek cesaret, göründüğünden daha gizemli ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Cesareti, bir buzdağına benzetilebiliriz.

Detay

DENEYİMİMİZİN BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ

Nede çok şey ile iç içeyiz. İlgiliyiz ya da yanından geçiveriyoruz. Seçtiklerimiz var seçmeden karşılaştıklarımız var, içine düştüklerimiz var.

Detay

VAROLUŞSAL MESELELER ÜZERİNE DÜŞÜNMEK

“Ben kimim?, Kimdim? Ve Nereye Gidiyorum?” ”Kişinin yaşamı tamamen kendi sorumluluğundadır, kendi yaşamının, yaşam deseninin, seçimlerinin ve eylemlerinin yazarı kendisidir.” Der İrvin Yalom

Detay

VAROLUŞÇULUK ÖZDEN ÖNCE GELİR

“Varoluş özden önce gelir. İyi ama ne demektir bu? Şu demektir: İlkin insan vardır; yani insan önce dünyaya gelir, var olur, ondan sonra tanımlanıp belirlenir, özünü ortaya çıkarır.” der Sartre.

Detay

VAROLUŞÇULUK HAYATIMA VE TERAPİME NE KATABİLİR?

Seçim, sorumluluk , zaman, anlam, özgür olmak, ölüm ,yalnızlık… İşte tüm bu kavramlar hayatım boyunca içinde yüzdüğüm hayat okyanusunun her bir dalgasında benimle hemhal olan kavramlardı.

Detay

NIETZCHE İLE TANIŞTIM, AMOR FATİ DİYE FISILDADI

Seçemediğimiz hayatın ve tercihlerin ukdesi ve pişmanlığı içimizde kalacağına, elimizdekini daha nitelikli yaşamaya cesaret etmek tam da Nietszche’lik bir davranış. Amor fati, başımıza gelenlerle ne yapacağımız konusunda yanıttır.

Detay

DEPREM PSİKOLOJİSİ – Travmadan Nasıl Kurtulacağız?

Deprem çok büyük bir travma. Evimiz, iç dünyamız ,çevremiz sarsılıyor. Ev bizim için güvenli alan. Güvenli olduğumuzu bize hissettiren yer ve orası yıkılıyor.

Detay

Varoluşçuluk Hayatıma Ve Terapi̇me Ne Katabi̇li̇r?

Seçim, sorumluluk , zaman, anlam, özgür olmak, ölüm ,yalnızlık… İşte tüm bu kavramlar hayatım boyunca içinde yüzdüğüm hayat okyanusunun her bir dalgasında benimle hemhal olan kavramlardı.

Detay

Terapöti̇k Süreçlerde “Fısıldayan Sessi̇zli̇k”

Gerçekten susma nedir? Kendi işlevleriyle konuşmanın tam karşısında mı yer alır?

Detay

Danstan Öte Bi̇r Şey: Tango…

Dans, insanoğlunun kendisini ve duygularını ifade etmek için uyguladığı en ilkel iletişim sanatıdır.

Detay

Köklenmek

Hayatın dengesini bulmak önemli… Malum, denge için yere sağlam basmalı insan; bir ağaç gibi kök salmalı

Detay

Narsi̇si̇zi̇m Ve Anne-baba Tutumları Arasındaki̇ İli̇şki̇

Narsisizm, psikoloji literatüründe kendine özgü ilişki kurma ve savunma biçimleriyle anılan bir kavramdır (Odağ, 1996).

Detay

Uyumsuz Ve İnti̇har

Son dönemlerde psikoterapiye gitme fikrine daha sıcak bakılsa da yine de birçok kişi sorunlarını neden bir arkadaşıyla ya da ailesiyle paylaşmak yerine bir uzmana başvurması gerektiğine dair net bir fikre sahip değil.

Detay

TERAPİST – DANIŞAN İLİŞKİSİ -Çerçeve Sınırları-

Son dönemlerde psikoterapiye gitme fikrine daha sıcak bakılsa da yine de birçok kişi sorunlarını neden bir arkadaşıyla ya da ailesiyle paylaşmak yerine bir uzmana başvurması gerektiğine dair net bir fikre sahip değil.

Detay

Varoluş Ve Sanat

Sanat etkinliği ya da estetik bir tavır, öncelikle ontolojiye dayanır. Sonra epistemolojik bir sorun haline gelir. Estetik süje ile estetik obje arasındaki bağ, epistemolojideki süje-obje bağından farklı değildir.

Detay

Yalnızlıklar Karşılaşması

Yalnızlık, yüzyıllardır dünyanın her yerinde ve bütün kültürlerde, edebiyatta, felsefede, psikolojide, şiirde ve şarkılarda işlenmekte olan bir tema olarak karşımıza çıkmaktadır.

Detay

Baudelaire Ve Şiirin Varoluşçuluk Dansı

“Şeytan’ın en büyük hilesi ,bizi var olmadığına inandırmasıdır.” diyor Baudelaire, Küçük Düz Yazı Şiirler’inde. “Tanrı hükmetmek için var olmaya bile ihtiyaç duymayan tek varlıktır.” diyor bu kez Baudelaire.

Detay

Zor Olan, Ölüm Deği̇l ; Zor Olan, Yaşamak…

Şubat ayında aldığım ve yıl dönümlerinde gelecek günlerde anacağım birbirinden değerli kişilerin ölüm haberleriyle, durup durup zihnim Nietzsche’nin şu satırlarıyla doluyor

Detay

Bilmiyorum...

Bilmiyorum dedi. Bilmiyorum. Bilmiyorum. Ne çok şey vardı o bilmiyorumun altında.

Detay

Yolda Olmak

Nedir Yolda olmak? Gitmeyi hedeflediğimiz yer çok değerli bizler için. Peki ya yolculuk sırasında hissettiklerimiz, düşündüklerimiz, deneyimlediklerimiz…

Detay

Neden Erteleri̇z?

Hepimiz zaman zaman bir işe başlayacak veya onu tamamlayacak gücü kendimizde bulamadığımız dönemlerden geçeriz

Detay

Psikoterapi “…” ?

Biz danışanlar için, içlerinde var olanı ortaya çıkartmak için zemin hazırlarız.

Detay

Ki̇şi̇ni̇n Mutfakla Kurduğu İli̇şki̇ Kendi̇si̇ Ve Hayatla Kurduğu İli̇şki̇ye Dai̇r Önemli̇ İpuçları Veri̇r

Alelacele mi yemek yapıyorsunuz? Başkasına mı yaptırıyorsunuz, dışarıdan mi besleniyorsunuz, ne kadar sabredebiliyorsunuz?

Detay

Sessi̇zli̇k Akışı Deği̇şti̇rme Noktasında Çok Güçlüdür.

Güneş, birbirine yakın duran adamla kadının omuz hizasında parlayıp omuzlarının arasından sızarak hızını yitiriyordu.

Detay

Karmakarışığız / Beraberiz

Boş bir cadde. Ne bir insan, ne bir hayvan. Hiç bir şey yoktu. Issızlık akıyordu üzerimden. Benim Yalnızlığım etrafa yayılmıştı. Peki neydi bu durumun anlamı.

Detay

Zavallı İstanbul…

Zavallı İstanbul…Ne çok şey görmüştü, ne çok şey duymuştu kim bilir. Hani istemeden üzerimize giydiğimiz kıyafetler olur ya, istemeden insan kıyafet mi giyer diyeceksin ?

Detay

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

Yüreğinin götürdüğü yere git… Bu satırları okuyunca birden durdu. Zihnine gelen kareler vardı evet. O ne zaman yüreğinin götürdüğü yere gitmişti.

Detay

Yolculuklar...

İlk önce sadece bir yolculuk gibi görünür, sonra yavaş yavaş çekilir … ‘Kendime yolculuk’ başlar. Her durak bir keşif, her liman ayrı bir bilmece…

Detay

Eylemsizlik & Olasılıklar

Tokatlıyor her okuduğumda...Bir adımla başlıyordu…Sadece bir adım…Ama o ilk adımı atmaktı zaten sıkıntılı olan, bir türlü atılamayan, başlanılmayan…

Detay

Büyümek Her Zaman Başardıklarınla Olmak Zorunda Değildir. Hissettiklerin ve Bıraktıklarınla da Olabilir.

Evet zor… Kabul ediyorum. Biz istemeden bize katılanlar var doğduğumuz an’dan itibaren. Biz seçmedik bazı şeyleri; o eklenen davranış, duygu ve düşüncelerle birlikte yürüyoruz…

Detay

Şimdiki Tehlikeler Geleceğe Dair Kurgulardan Daha Az Tehlikelidir

İnsanların kurtarılıp kurtarılmayacaklarını bilmemenin yarattığı şüphe ve belirsizlik duygularıyla sürekli yüzleşmektense cankurtaran filikasından atlayıp boğuldukları görülmüştür.

Detay

Öğrenmek Değildir Zor Olan ,Öğrenmeyi Denememektir

Bir kişi hakkında, Bir konu hakkında, bir model hakkında, Ya da bir terapi süreci hakkında…

Detay

Kelimeler Tecrübelerimizi Dizdiğimiz İpliktir

Kullandığınız her sözcükle bir anlaşma imzalarsınız. Hem kendinizle, hem karşınızdaki ile ve hem de tüm evrenle! Bir insan gelecekte ne yaşayacağını merak ediyorsa Bugün ne konuştuğuna baksın.

Detay

Bir Yolculuk Yaptığında Hem Kendinden Gider, Hem Kendine Doğru Gider

Yolculuk, bir diğerine uzanmak, bir yerlerde kendinle karşılaşmak ve karşılaştığın kendini sorgulamak anlamına gelir. .

Detay

İlişkidir İyileştiren…

Irvin Yalom’a bir gün sormuşlar: Ne yapıyorsunuzda iyi geliyorsunuz? Yalom cevap vermiş; Benim bir tane mesleki tespihim var ,onu çekiyorum…

Detay

Her Şey Üzerine Hiç Bir Şey Söylemeden Düşünmek…

Hiç güvenilmiyor. Onu tam sarıp sarmalamış ,yumuşatmış ve dizginlemişken, ortaya çıkıveriyor tekrar, iki tarafı da keskin bıçak gibi; yüreğimi, ruhumu, zihnimi ele geçiriyor,en çokta kanatlarımı

Detay

Her İnsanın Yaşadığı En Az İki Hayat Vardır; Biri Bildiğimiz Vitrinlik, Diğeri Bilmediğimiz Derinlik

Derinlik… Duygularımızdaki derinlik… Düşüncelerimizdeki derinlik… Yaşadıklarımızdaki derinlik… .

Detay

Farkındalık, Kabullenmek , Affetmek

Can Yücel,”Yaşamak istiyorum.Yaşamayı bu soğumuş cehennemde ölü bir dost gibi içim titreyerek düşünmek değil sade, Yaşamayı yaşamak istiyorum.”derken bir anlamda farkındalık arzusunu dile getirir.

Detay

Evladım , benden önce ölsün istiyorum

Mutluluk, hüzün, öfke, şaşkınlık, korku…. Hayat nasıl birçok olayı içinde barındırıyorsa, insan da bünyesinde bir çok duyguyu barındırır.

Detay

Tüm Duygular İnsana Dairdir, Hangilerini Beslersen Hayatında O Çoğalır

Mutluluk, hüzün, öfke, şaşkınlık, korku…. Hayat nasıl birçok olayı içinde barındırıyorsa, insan da bünyesinde bir çok duyguyu barındırır.

Detay

Aşk Nedir?

Ben Aşk’ı hissettiğimde tanımlayamıyorum. Kelimelere sığdıramıyorum. Aşk yaşayan bir şey… Aşk kelimelerden çok hissetmektir.

Detay

Esaret Eşittir Özgürlüğün Anahtarıymış !

Hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktı…Olmamalıydı zaten. Önemli olan bunu anlamaktı. Bu süreçten öğrenmemiz gerekenleri öğrenerek çıkmamız gerekiyor.

Detay

Ne Kadar İşe Yarar ki?

Farklılıklara bu kadar maruz kalıp, bu kadar görüp ama bunu kendi içimize geldiğinde kabullenememek diye bir şey var sanırım. Komşuda ,arkadaşta ötede olunca normal kabul edilebilinir ama ben de olunca durum değişiyor dimi?

Detay

Üzüntüyü Dinlemek Üzüntüyü Hafifletmeye Çalışmaktan Daha İyi Gelir

Günlük yaşantınızda en iyi anlaştığınız, birlikte vakit geçirmekten en çok hoşlandığınız insanlar size dinlediğini hissettiren kişilerdir.

Detay

Zaman ve Emek

İnsanları kaderleri karşılaştırır. Karakterleri yakınlaştırır. Kararları anlaştırır. Davranışları uzaklaştırır…

Detay

Aşk

Aşk… Acıya bulaşan… Aşk… Ne yazık ki kaybedecek bir şeyi olmak…

Detay

Özel Gereksinimli Bireyler

Özel gereksinimli bireyler, bedensel özellikleri ve/veya öğrenme yetenekleri normdan (altında ve üstünde olabilir) oldukça farklılaşan bireylerdir

Detay

Çocuk Gelişiminde Sosyal Aktivitenin Önemi

Çocukların hayata bakış açıları gelişmekte, meslek seçimlerini dahi etkileyecek ek beceriler kazanmaları sağlanmaktadır (Reynolds, 1996).

Detay

Ölüm

Ölüm! Kaçınılmaz sonuç, o soğuk kelime… Korkudan büyümüş gözlerimde hayaller can verecek… Nereye gittiğimi bilmeden yürüyorum…

Detay

Sürekli Bir Şey Yapmak Zorundayım !

Hayat biraz fazla hızlı akıyor ve bizler önümüzdeki her bir adımı en hızlı şekilde atıp bitiş çizgisine ulaşmak ister gibi yaşıyoruz.

Detay