Çocukların hayata bakış açıları gelişmekte, meslek seçimlerini dahi etkileyecek ek beceriler kazanmaları sağlanmaktadır (Reynolds, 1996). Yapılan araştırmalar, ders dışı etkinliklere katılım ile lise, üniversite ve mesleki kariyer başarısı arasında olumlu bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (Klesse, 1994)
Çocuğun sorumluluk alma, girişimcilik, liderlik ve zaman yönetimi becerilerini geliştirdiğini ortaya koymuştur. Bu etkinlikler sağladıkları eğitsel yaşantılarla, öğrencilerin yaşamdaki dengeyi keşfetmelerini ve serbest zamanlarını yararlı bir biçimde geçirmelerini sağlamaktadır (Metzl ve Shookhoff, 2002). Daha olumlu benlik algısına sahip olduklarını, stresle baş etme becerilerinin ve özsaygılarının ise daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Aynı zamanda bu etkinlikler, öğrencilerin öznel iyi oluşlarına da katkı sağlamaktadır (Daley ve Leahy, 2003)
Sosyal Aktivitelerin çocukların ilgi alanlarını genişlettiği, düşüncelerini ifade edip yeni fikirlerini deneme imkânı bulabildikleri görülmektedir. Böylece, kendilerini daha iyi tanıma ve keşfetme olanağına da sahip olmaktadırlar (Büküşoğlu ve Bayturan, 2005)
Sunduğu yaşantılar ile hayatı okula taşıyan ders dışı etkinlikler, çocukların problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirmekte, akademik performanslarını ise artırmaktadır (Williams, 2011)
Sosyal aktiviteler okul yaşamını düzenleme, işbirliği yapma, takım halinde çalışma, demokratik tutum ve davranışlarını geliştirme, öğrencileri yetişkinlikteki rollerine hazırlama, başkalarına saygı, ortak amaçları paylaşma, proje planlama ve yürütme, okul içinde ve dışında araştırma yapma, kişilerarası sorun çözme, etik kurallara uyma ve çevreleriyle olumlu ilişkiler kurma gibi birçok sosyal becerinin gelişimine olanak sağlayan eğitsel işlevlere sahiptir (Awbrey, Longo, Lynd ve Payne, 2008)
Sosyal aktivitelere düzenli katılan çocuklar ;ergenlik dönemlerinde sigara, içki, yasadışı madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklara karşı daha akılcı seçimler yapmaktadırlar. (Burnette 2001,Darling 2005)
Derleyen:
Uzm. Psk. Dan. & Psikoterapist
Ece Özge Karakuz