Çocuk Terapisi
Çocukluk döneminde öğrenilen bilgi ve deneyimler yetişkinlikte bireyin kişilik özelliklerini ve davranışlarını büyük ölçüde belirlemektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde yaşanan birtakım problemler erkenden fark edilir ve önlem alınırsa ortaya çıkacak uyumsuz davranışlar azalacak ve hayatın ileriki dönemleri için daha sağlıklı bir psikolojik yapı ortaya çıkacaktır. Sorunlara müdahale noktasında en sık uygulanan yöntem oyun terapisidir. Çocuklar yaşadıkları sıkıntıları kelimelerle ifade etmekte zorluk yaşarlar bu sebeple oyuncak onların dili, oyun ise onların cümleleridir. Çocuklar, terapist eşliğinde içsel dünyalarının keşfeder, duygularını açığa vurur ve davranışları üzerinde kontrol sahibi olabilirler.
Çocuk terapisi çocukların günlük hayatın içinde; evde, okulda ya da sosyal hayatlarındaki işlevselliklerinde bozulmalarına sebep olabilecek duygu durum ve davranış sorunlarının çözülmesinde kullanılan teknik ve metotları kapsayan sistemli, yapılandırılmış, profesyonel bir psikolojik destek sürecidir. Aynı zamanda hedefleri arasında çocuğun gelişimsel takibinin de yapılabilmesini, bu takip ile yaşına ve gelişim özelliklerine göre becerilerinin arttırılabilmesi, kendisini tanıma sürecinde iç görü kazanmasını, çocuğun duygusal açıdan güçlenebilmesini, ve çevresi ile sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olmasını sayabiliriz.
Çocuk terapisinin başlangıcı, ailenin çocuğu getirme sebebi ne olursa olsun çocuk terapisindeki nihai amaç çocuğun benlik saygısının artması, benlik değerini yapılandırdığı alanların düzenlenmesi, çevresi ile ilişkilerinde iletişim becerilerini geliştirmesi ve duygu durum düzenlemesini öğrenmesi olarak söyleyebiliriz.
Çocuk terapilerinde tercih edilecek olan terapi yöntemi çocuğun ihtiyacına göre belirlenirken çözüme yönelik birinden ya da zaman zaman eklektik bir şekilde hepsinden de faydalanıla bilinir. EMDR terapisi, psikodrama, oyun terapisi, sanat terapisi, çözüm odaklı erapi, kum tepsi terapisi, bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
Çalışma alanları:
- kaygı bozukluğu
- öfke problemleri
- duygu regülasyonu
- depresyon
- ilişki problemleri
- kardeş ilişkileri
- okul, arkadaşlık ilişkileri
- yas ve kayıp
- davranış problemleri
- uyku problemi
- tuvalet alışkanlığı
- öz yeterlilik
- özgüven
- gelişimsel problemler
- yeme problemleri
- sosyal içe kapanıklık
- fobiler
- bağlanma sorunları