Çocuk Psikodraması
Çocuk Psikodraması içe kapanık, arkadaşları ve öğretmenleri ile uyumsuz, kardeş kıskançlığı yaşayan, çekingen, aşırı hareketli, yemek yeme konusunda problem yaşayan, ders başarısı düşük, boşanmış ailelerden gelen, ebeveynlerini kaybeden, kabusları ve korkuları olan, tacize uğrayan ve daha birçok güçlüğü yaşayan çocuğun katılabildiği ve 4-6 çocuğun birlikte çalışarak ürettiği yaratıcı bir tedavi ortamıdır.
Çocuk Psikodraması yoluyla çocuk, kendini ifade etme becerisi kazanır. Kendisine karşı güveni artar, kendisi ve çevresine karşı farkındalık geliştirir ve ilişkilerinde sağlıklı davranışlar benimser. Yaratıcılığını, cesaretini ve rol repertuarını zenginleştirir. Karşılaştığı güçlüklerle baş etmeyi öğrenir ve sorun çözme becerisi kazanır. Korku ve kaygılarıyla baş etmeyi öğrenir. Çevresinde olup bitenlere karşı duyarlı bir tutum geliştirir. Konsantrasyon gücü gelişir.
Bireysel görüşmenin ardından gruba alınan çocuklar bir terapist ve en az bir yardımcı terapist ile çalışmalarını sürdürürler. Grup çalışmasına katılan çocukların ebeveynleriyle ayda iki kez 1,5 saat süren grup çalışması yapılmaktadır. Bireysel görüşmelere göre son derece ekonomik olan bu gruplar çocukların yalnızca sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak değil, ayni zamanda kişisel gelişimlerine katkıda bulunma amacını da güderler. Grupların süresi 1,5 saattir ve her grup haftada bir kez toplanır.
Çocuğunuzun çekingen, saldırgan ve aşırı hareketli olduğu, uyumsuzluk yaşadığı durumları fark ediyor olabilirsiniz. Bazen size anlamsız gelebilecek korkulara kapıldığını, göz kırpma, saçıyla oynama gibi tikler geliştirdiğini, bir oyuncağından, bir eşyasından ya da sizden ayrılmada zorlandığını ve tüm çabalarınıza rağmen bunların devam ettiğini görüyorsunuz. Ya da çocuğunuz yemek yeme konusunda problem yaşıyor, eşyalarını, çevresindeki bireyleri paylaşmak istemiyor olabilir.
Aile içinde çatışma, boşanma ya da ölüm durumunda yaşanabilecek duygularla başetmede yetişkinlerin ne kadar zorlandığını düşünün. Onların çocuk yaşlarından dolayı anlamayacağını düşündüğümüz bir çok konuda çocuklar bizlerden çok daha hassas ve duyarlıdır. Onların yaşayacakları duygu ve sorunlarıyla başetmelerine yardımcı olmak istiyorsanız çocuklarınızı psikodrama ile tanıştırabilirsiniz.
Çünkü psikodrama yoluyla çocuk, kendini ifade etme becerisi kazanır. Kendisine karşı güveni artar, kendisi ve çevresine karşı farkındalık geliştirir ve ilişkilerinde sağlıklı davranışlar benimser.
Yaratıcılığını ve rol repertuarını zenginleştirir. Karşılaştığı güçlüklerle başetmeyi öğrenir ve sorun çözme becerisi kazanır. Korku ve kaygılarıyla başetmeyi öğrenir. Çevresinde olup bitenlere karşı duyarlı bir tutum geliştirir. Konsantrasyon gücü gelişir.
Peki, bütün bunlar nasıl olur?
Öncelikle çalışılacak konu ile ilgili olarak çocuklar hazırlanır. Terapist birtakım konuları gruba sunabilir veya çocuklar önerilerde bulunur. Daha sonra seçilen konu, rol alma, rol değiştirme, ayna, eşleme gibi bir çok psikodrama tekniğinden yararlanılarak çocuklarla birlikte çalışılır. Oturumun sonunda öğrenilen, kazanılan her şey gözden geçirilir. Bu aşamada da çocuklar son derece aktiftir.
Tüm bu süreç çocukların korunaklı ve özgür hissedecekleri tedavi edici sahnede gerçekleştirilir. Böylece çocuklar duygu, düşünce ve zorluklarını farkedebilecekleri ve bunları sözel ve bedensel olarak rahatça ifade edebilecekleri bir ortam bulurlar. Böylece çocuk, öncelikle daha yaratıcı ve spontan olur, yeni ve sağlıklı davranış modelleri geliştirmeyi öğrenir.
Grup oturumları 1 saat 15 dk sürmektedir. Haftada 1 kez toplanılır.
- Hafta içi ve hafta sonu grup çalışmaları düzenlenmektedir.
- Her grupta maximum 6 çocuk bulunur.
- Her grupta 1 terapist ve en az 1 yardımcı terapist çalışmayı yürütür.
- Tüm çocuklarla gruptan önce bireysel seans yapılır ve aile ile görüşülür.
- Ailelerle ayda iki kez 1,5 saat süren grup çalışmaları yapılmaktadır.