Şirket Eğitimleri ve Danışmanlığı
Birinci Çoğul Psikolojik Danışmanlık verdiği şirket eğitimleri ile yalnızca bir çerçeve çizmeyi hedeflemektedir. Eğitimler her şirket için onların ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden tasarlanmakta ve böylece maksimum yarar sağlanmaktadır. Aşağıda bulunan başlıklar dışında isteğe bağlı olarak her tür eğitim geliştirilebilir.
İLETİŞİM İLE İLGİLİ EĞİTİMLER
- İletişim Becerileri Grupları
- Grup Kimliği Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları
- Dinleme Becerileri
- Departman İçi İletişim
- Departmanlar Arası İletişim
- Satış Elemanlarına Yönelik İletişim Eğitimleri
TAKIM İLE İLGİLİ EĞİTİMLER (Bu eğitimler ihtiyaca göre outdoor eğitimleri şeklinde de verilebilir.)
- Takım Oluşturma
- Takım Çalışması
- Takım Çalışmasında Liderlik
LİDERLİK İLE İLGİLİ EĞİTİMLER
- Etkin Liderlik
- Etkin Liderlikte Kişisel Gelişim
- Takım Çalışmasında Liderlik
OUTDOOR EĞİTİMLERİ
- Takım Oluşturma
- Takım Çalışması
- Takım Çalışmasında Liderlik
YAŞANTILI ÖZEL EĞİTİMLER
- Sunuş Teknikleri
- Ailede Kadın ve Erkek İletişimi
MOTİVASYON EĞİTİMLERİ
ŞİRKET DANIŞMANLIĞI
İLETİŞİM DANIŞMANLIĞI
- Kişiler Arası İletişim
- Departmanlar Arası İletişim
- Şirket İçi İletişim
NEDEN YAŞANTILI EĞİTİMLER?
Günümüz iş dünyasında soru alanlarından biri yetişkin eğitimlerine ayrılan ciddi bütçelere, uzun zaman dilimlerine ve pek çok emeğe rağmen eğitim sonrasında istenen etkinin yaratılamaması, amacın gerçekleşememesidir. Bu bağlamda çoğu işletme elemanları için düzenleyeceği eğitim programlarına daha seçici yaklaşmakta ve daha eğitimi almadan programın “işe yarar” olduğu ile ilgili bir öngörüde bulunmak istemektedir.
Son yıllarda yaşantılı tarzdaki eğitimler aktif katılımı desteklediği ve ortamı hoş hale getirdiği için rağbet görmeye başlamıştır. Bilimsel olarak kanıtlandığına göre; Aktif katılım ve bizzat tecrübe ederek öğrenilen şeyler “Yüksek etkili öğrenme” içine girmektedir, kalıcılığı daha yüksek olmaktadır. En çabuk öğrenme yaşayarak yapılmaktadır.
Yaşantılı eğitimlerdeki süreç bir bilinmeyenden bir bilinene yapılan yolculuktur. O bilinmeyen bilinen hakine gelince başka bir bilinmeyene geçilir.Her yaşanılan yeni deneyim eski tutum,bilgi ve beceri üzerine ilave olmaktadır. Ve yepyeni bir şey oluşmaktadır.
Yaşantılı eğitimler kişilere bir çerçeve verir.Bu çerçevenin içini kişiler doldurur. Yaşantılı eğitimlerde kişiler her an sürecin içindedirler. Keşif yaparlar, içgörü kazanırlar ve bunları kendi repertuvarında yoğurmaya başlarlar.
Yaşantılı eğitimlerin en temel özelliği belirli bilgi ve beceriyi empoze etmemesidir. Kişiler tamamıyla kendileri ile ilgili bir yolculuğa çıkmakta, tamamıyla keşif yapmaktadırlar.
TAKIM OLUŞTURMA
“Tanrı yalnız kalmamak için insanı yarattı.” Anonim
Yalnız bireylerden oluşan işletmelerde uyum yoktur ve kaygı yüksektir. Yalnız kalmayı göze almak risk ve başarısızlığı tek başına üstlenmektedir. Takım bu hastalığın alternatifidir. Hayat boyu seçimlerimizle varoluruz. Ya zorunlu seçimler? Şirketlerde durum budur. Yaşantılı takım oluşturma eğitiminde bireylerin grup bilincine ulaşmaları ve olumlu ilişkiler ağının geliştirilerek iş veriminin arttırılması hedeflenir.
Bir işletme dış ve iç koşullarda oluşabilecek olumsuzluklara grubun dayanışması ve uyumu ile karşı koyabilir.
Psikodrama ve sosyodrama ile desteklenen yaşantılı eğitimler bireylerin bir takım içinde kendilerini o takıma ait hissetmelerini sağlar, birlikte bir takım olarak iş yapma becerilerini geliştirir, grup ruhu kazandırır. Bu eğitimde katılımcılar grup içimde nasıl algılandıklarının, başkalarını nasıl etkilediklerinin farkına varırlar.
Bu eğitim, kişiler arası iletişimi arttırmaya, takım ruhu kazandırmaya, takım içi güven oluşturmaya, takım çalışması yaparak çalışmaya yöneliktir.
Takım oluşturma eğitiminin içeriği ve süresi işletmenin ihtiyacına göre her seferinde yeniden hazırlanmaktır.
“Tüm yaşam eğitimdir.Herkes öğretmendir. Ve herkes sürekli öğrencidir" Maslow
İLETİŞİM
Kişiler arası iletişim becerileri alt ve üst kadrolar için sağlıklı ilişkilere neden olur. Sağlıklı iletişim kurmak bir işletmede temel gereksinimdir. Çoğunlukla yaşanan iletişim sorunları uygun ortamda ve uygun tarzda konuşulmadığı için varolmaya devam eder.
Bu eğitimde kişi kendini ve başkalarını tanıma becerilerini geliştirirler.
Amacın özelliğine göre iletişim eğitimi aşağıdaki başlıklarda düzenlenlenebilir;
- Temel iletişim eğitimi
- Departman içi iletişim eğitimi
- Departmanlar arası iletişim eğitimi
- Satış elemanlarına yönelik iletişim eğitimi
- İletişim becerileri eğitimi
- İletişim grupları
- İşletmenin ihtiyacına göre diğer iletişim eğitimleri
İletişim eğitiminin içeriği ve süresi işletmenin ihtiyacına göre yeniden hazırlanmaktadır.
LİDERLİK
Liderlik rolü bir çok alt rolden oluşmaktadır. Çoğu zaman liderler bu rollerden birine yada bir ikisine saplanıp kalırlar ve yaratıcı olamazlar. Bu tüm takımı ve şirketi olumsuz etkiler. Rol esnekliğine sahip olma ve kalıp rollerden kurtulma bir liderin önünü açan en önemli adım olabililir. Bu yaratıcılığı beraberinde getirir ve lider takımını daha iyi anlamaya başlar. Her liderlik alt rolü farklı becerileri gerekli kılar. Esneklik, durumsallık, kararlılık…gibi.
Bu eğitimde liderler kendilerinin güçlü ve zayıf yanlarının farkına varırlar. Bu fakına varış daha iyiye ulaşmada bir araçtır. İletişim, Güç kullanımı, Güven, takım liderliği…vb konularda gelişme amaçlanır.
Amacın özelliğine göre liderlik eğitimi aşağıdaki başlıklarda düzenlenlenebilir;
- Etkin liderlik eğitimi
- Etkin liderlikte kişisel gelişim eğitimi
- Takım çalışmasında liderlik eğitimi
- İşletmenin ihtiyacına göre diğer liderlik eğitimleri
Liderlik eğitiminin içeriği ve süresi işletmenin ihtiyacına göre yeniden hazırlanmaktadır.